Paard in het kanaal

vrijdag, 08 september 2017

Een uitgeput paard is vrijdagavond uit het Noordhollandsch Kanaal langs de N9 bij Sint Maartensvlotbrug gered nadat het zo’n drie kilometer in het water had afgelegd.

Het dier was ontsnapt uit een weiland langs de Ruigeweg en raakte in het kanaal. Een automobilist die op de N9 reed, ontdekte het paard rond 16.30 uur en schakelde hulp in.

De brandweer kwam ter plaatse met een tankspuitauto en auto met kraan. Uiteindelijk kon het voertuig niet worden ingezet, omdat de berm te zacht was. Een boer uit de buurt schoot te hulp met zijn graafmachine, waarmee het dier uit het water getakeld kon worden.

De Reddingsbrigade van Schoorl assisteerde vanuit het water en wist het hoofd van het paard boven water te houden. Door het gewicht van het paard liep het bootje echter al snel onder water. Wel wisten zij hem uiteindelijk naar de kant te begeleiden.

Het waren voor de eigenaar van het paard emotionele uren. Hij vertelde dat het om een ouder paard ging. Een veearts hield de toestand van het dier in de gaten.

Na twee uur durende inspanningen, stond het sterk vermoeide paard weer op het droge. Het mankeerde verder niets.

De hele reddingsactie trok behoorlijk wat bekijks, waardoor enige vertraging op de N9 ontstond.

Vorige week vrijdag werd op nagenoeg dezelfde plek ook al een paard uit het kanaal gehaald.

Foto’s: DNP.NU en Carina Gutker

Mui